Щоденне споживання молочних продуктів сприятливо впливає на когнітивні функції мозку - пам'ять, увагу, психомоторну координацію, мову, мислення, орієнтацію, планування. До такого висновку прийшла група вчених з Університету Південної Австралії (University of South Australia) та Університету Мена в США (University of Maine), пише Medical Xpress.
Фахівці запросили для участі в експерименті понад 900 дорослих добровольців і протестували їх зорово-просторові здібності, пам'ять, мислення, вміння планувати і організовувати. У тих, хто споживав молочні продукти дуже рідко або відмовився від них зовсім, результати виявилися нижче середнього рівня.
Більше третини учасників експерименту повідомили про щоденне споживання молочних продуктів, близько половини заявили, що вживають їх від двох до шести раз на тиждень. Самим популярним продуктом виявився сир - його їдять 2-4 рази на тиждень. Майже третина учасників зізналися, що щодня пили не менше двох склянок знежиреного або низькопроцентні по жирності молока.
За словами вчених, це перше дослідження, яке виявило зв'язок між споживанням молочних продуктів і рівнем когнітивних функцій. Фахівці радять включити в щоденний раціон молочні продукти, які є хорошим засобом профілактики вікового погіршення пізнавальних здібностей.
"Молочні продукти приносять величезну користь організму. Раніше ми дізналися, що кальцій, сироватковий протеїн, вітамін D і магній, що містяться в них, відіграють значну роль у зниженні ваги, ризику розвитку діабету і гіпертонії. Зараз ми встановили , що вживання молочних продуктів позитивно впливає на когнітивні функції ", - коментує психолог-епідеміолог Меррілл Еліас.